Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Case IH har startet opphentingen

Og med nye Luxxum og Maxxum håper A-K på videre vekst.

Luxxum (t.h.) og nye Maxxum gjør debut i Norge dette året. De to modellseriene blir i følge produktsjef Morten Smedsrud viktige for at Case IH skal øke sin markedsandel i Norge. (Foto: Espen Syljuåsen)

2015 var et historisk bunnivå for Case IH i Norge. Etter at merket skiftet importør på slutten av 2005, falt volumet fra et nivå over 400 nyregistrerte traktorer, for siden å variere fra 150 til 250 nyregistreringer årlig. I 2015 stod det kun 105 på «bunnlinja».

Nye volummodeller på vei

I fjorårsstatistikken kan A-K maskiner og produktsjef Morten Smedsrud imidlertid glede seg over at pila har snudd. 140 traktorer i et marked som står rolig medfører at Case IH øker sin markedsandel, og 4,5 prosent er bedre enn både 2015 og 2007.

– Vi har en bra stigning, og den mest markante delen skyldes at vi har solgt flere store traktorer, forteller Morten Smedsrud til traktor.no.

I omsetning i kroner og øre, og ikke minst resultat på bunnlinja, gir det i følge Smedsrud et vel så godt resultat, noe produktsjefen av den grunn omtaler som en «fornuftig utvikling». Han er likevel klar på at traktormerket med hovedsete i St. Valentin i Østerrike må bite hardere fra seg i det tradisjonelle volummarkedet.

– Vi har ikke hatt gode nok traktorer i volummarkedet, så våre forventninger til Luxxum og Maxxum er store, framhever Smedsrud.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Smedsrud, produktsjef Case IH (Foto: Espen Syljuåsen)

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2016:

Slik endte traktoråret 2016

FK-sjef: – Vi er der vi skal være, på topp

Tiårets nest beste for Massey Ferguson

Importør- og forhandlerskifte til tross - Valtra vokste i 2016

Store modeller gir New Holland vekst

Case IH Har startet opphentingen

Feilføres i statistikken

Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) plasserer i sine statistikker de forskjellige traktormodellene i ulike effektsegmenter, men denne jobben utføres med varierende grad av kvalitet. Eksempelvis registreres en Case IH Puma 165 CVX i grippa fra 150-169 hk, mens New Holland T7.210 AC registreres i gruppa fra 200-249 hk. Motoreffekten er den samme, 210 hestekrefter maksimalt i begge to. Hvorfor feilføringen ikke rettes opp i har verken A-K maskiner eller Traktor-redaksjonen fått noe svar på. For Case IH sin del innebærer feilføringa at markedsandelen i det høyere effektsegmentet i OFVs statistikker er kunstig lav. Produktsjef Smedsrud kan opplyse at de har registrert 40 Puma-er og to Optum-er, hvor 41 av disse skulle vært registrert over 200 hk, slik tilsvarende New Holland-modeller blir.

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Sterke østerrikere populære i Norge

Case IH står oppgitt med 17 nyregistrerte traktorer over 200 hestekrefter i statistikken fra OFV (se faktaboks), åtte flere enn i 2015. En bidragsyter til dette heter Optum, en splitter ny serie som ble kåret til Årets traktor 2017, og som A-K fikk inn de første eksemplarene av i fjor.

Annonse

Traktors analyse av Case IH-registreringene i 2016 viser at gjennomsnittlig motoreffekt står på stedet hvil, 155 hestekrefter. Antall hestekrefter totalt har imidlertid økt fra 16 297 i 2015 til 21 747 hk i 2016.

Optum vil imidlertid, med sine drøyt 300 hestekrefter, aldri bli noe volumselger. Den oppgaven håper Smedsrud heller en annen ny serie skal ta hånd om. Luxxum er nemlig navnet på arvtakeren etter Farmall U Pro, med tre modeller fra 99 til 117 hestekrefter. Denne serien vil sammen med den oppgraderte Maxxum-serien få sin norgeslansering i løpet av vinteren, og de første kundeleveringene er ventet i løpet av våren.

Fikk du med deg alle nyhetene om Case IH og A-K maskiner i 2016? Her er lista over fjorårets saker på traktor.no:

Case IH Optum er Årets traktor 2017

Trinnløs firer med 175 hk fra Case IH

Luxxum overtar for Farmall U Pro

VIDEO: Vi har testet et realt trekkdyr fra St. Valentin

New Holland redskaper hos A-K maskiner?

Ny sjef lover kundene et offensivt A-K

To nye tilhengermerker til A-K maskiner

A-K restarter i Valdres

A-K styreleder: – A-K maskiner er ikke til salgs

A-K: – Sorte tall er målet, og dit er vi på vei

A-K maskiner har tapt 149 millioner på tre år

Gunnar Thorud går av som A-K-sjef

Case anleggsmaskiner inn i 40 A-K avdelinger

Neste artikkel

Traktormarkedet fyrer bare på tre sylindre