Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fascinasjon på tvers av generasjoner

Hva har en 59 år gammel grasentreprenør fra Gausdal, en bærumsgutt på 30 og en konfirmant fra Bamble til felles?

I Traktor nr. 5 besøker vi blant annet familien Øvstehage, tre generasjoner med Fiat-frelste karer fra Gausdal. (Foto: Espen Syljuåsen)

Hva har en 59 år gammel grasentreprenør fra Gausdal, en bærumsgutt på 30 og en konfirmant fra Bamble til felles? Jo, de er alle like lidenskapelig opptatt av traktor, og nettopp traktorentusiaster er det mange av i dette nummeret. Vel sverger de til forskjellige farger og bruker traktoren på ulike måter, men at kjøretøyet deres er en viktig del av identiteten deres, er det ingen tvil om.

For bondesønn Snorre Thorsdal (16) gikk traktorinteressen i arv. Som tredje generasjon på en gård hvor det aldri har vært noe annet enn blått i traktorparken, var Snorre aldri i tvil om hva slags traktor han skulle kjøpe da konfirmasjonspengene var innkasserte og drømmen om egen traktor var innen rekkevidde. Det ble en Ford 7710, og etter mangfoldige timer med skruing, lakking og fiksing, er han svært fornøyd med skoleskyssen sin.

Bærumsgutten Jørgen W. Cappelen (30) fikk derimot slett ikke traktorinteressen inn med morsmelka. Som tippoldebarnet til mannen som grunnla Cappelen forlag, var foreldrene mer opptatt av å introdusere ham for bøkenes verden enn for brumming og mekking. Men Jørgen gikk sine egne veier. I dag har han fem John Deere-traktorer i arbeid og lever av veivedlikehold og ulike anleggsgartneroppdrag.

At fascinasjonen for traktorer ikke gir seg med alderen, er gras­entreprenør Inge Øvstehage et strålende eksempel på. For 59-åringen er det bare Fiat som gjelder. Han har trolig landets største samling av kjørbare Fiat-er og har snart tilbrakt hele karrieren i traktorhytta. Sånt blir det gode historier av. På 1980-tallet var han opptatt av å ligge i front av den teknologiske utviklinga, men det målet har Inge lagt på hylla. Ringreven mener «det er nok med én hjerne i trak­toren», og den skal være hans.

Annonse

Alle landbruksentreprenører og bønder er i ferd med å legge årets travleste tid bak seg. I dette nummeret kan du blant annet lese om gutta fra Vestfold Landbrukstjenester, som har jobba døgnet rundt for å få 6 000 dekar med erter i hus. Du kan også lese om canadieren Don Lowe, og hvordan han ved hjelp av fire gigantiske Quadtrac-er, løser utfordringa med å så korn på 80 000 dekar.

Og selv om høsten har vært usedvanlig solfylt og vinteren akkurat nå bare er et svakt minne, viser kalenderen at det første snøfallet muligens ikke er så veldig langt unna. I Traktorskolen kan du lese om kjettingkravene, som etter vår og mange andres mening burde ha vært endret. I denne utgavens mekketips får du gode råd for pigging av traktordekk. Følger du disse rådene, står du godt rustet til å møte vinteren.

Neste artikkel

Norske teknofriker