Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sterk økning i salget av sterke traktorer

Antallet traktorer over 200 hk mer enn doblet på to år.

Fendt har opplevd en eventyrlig vekst i Norge det siste året. Hittil i år har det tyske merket registrert totalt 181 traktorer, 81 flere enn på samme tid i fjor. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

På kun to år har andelen traktorer over 200 hestekrefter steget fra 6,6 til 16,3 prosent av totalmarkedet. Det viser ferske tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Den kraftige økningen går på bekostning av de mindre kraftfulle traktorene.

Statistikken i tabellen over er basert på registreringstallene for første halvår de tre siste årene, og viser at det i 2014 ble registrert 104 traktorer med en motoreffekt over 200 hestekrefter. I 2015 steg antallet til 148, deretter ga man virkelig gass og havnet på hele 257 traktorer dette året.

Store, sterke og grønne

Særlig sterke er John Deere og Fendt, som i første halvår i år stod for hele 65 prosent av de nevnte registreringene. Begge vokser kraftig i dette segmentet, Fendt noterte en vekst fra 33 traktorer i første halvår 2015 til hele 71 dette året. Tilsvarende tall hos John Deere er henholdsvis 45 i 2015 og 96 i år. Mer enn en dobling for begge der altså.

- Utslagene kommer av flere årsaker. Det er litt tilfeldig rundt modellskifter, samtidig ser vi at flere kjøper traktor for å kombinere landbruk og entreprenørvirksomhet, forteller Gjermund Tømte, produktsjef for John Deere hos Felleskjøpet Agri.

Arvtageren etter 6150R – 6155R – registreres nemlig med makseffekten på 202 hestekrefter, og havner dermed i effektgruppa over sin forgjenger. Både 6155R og 6215R, som registreres med 259 hestekrefter, har vært populære traktorer, forteller Tømte.

- Trenden er at kundene ser etter større effekt, og inntrykket mitt er at det er en del som finansierer deler av traktoren med kjøring innen anlegg og veivedlikehold, erfarer produktsjefen.

Måles på effekt i vognkortet

John Deere registrerer for øvrig alle sine traktorer med maks effekt i vognkortet, en viktig faktor for norske traktoreiere som må forholde seg til reglene om vekt- og effektkrav ved transport langs vei.

- Vekt og effekt blir fort et tema for hva man kan transportere etter vei. Enkelte spekulerer i å ha mindre effekt i vognkortet for å unngå strengere utslippskrav, men det slår negativt ut for kundene, særlig for de som kjøper mindre traktorer, mener Tømte.

Andelen traktorer under 100 hestekrefter ble i perioden 2014-2016 redusert fra 23,5 til 20,3 prosent av totalmarkedet. Enda sterkere nedgang ser man i segmentet fra 100 til 150 hestekrefter, her har andelen falt fra 48,9 til 38,2 prosent.

Annonse

Her finner du de foregående måneders statistikk:

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin