Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik endte traktoråret 2016

Uendret fordeling av medaljene i et marked på stedet hvil.

Første-, andre- og tredjeplassen bekles av de samme traktormerkene i 2016 som i 2015: John Deere på topp med sine 755 traktorer, Massey Ferguson med 632 og Valtra med 467 nyregistrerte traktorer.

Rykende ferske registreringstall har ankommet Traktor-redaksjonen, og det er på tide å oppsummere traktoråret 2016. Før vi begir oss ut på videre analyser og sammenligninger, konstaterer vi at to tradisjoner holdes i hevd:

- desember holder stand som måneden det registreres flest traktorer

- Massey Ferguson troner nok en gang på topp i julemåneden, noe de har gjort 9 av de 10 siste årene.

Årsavslutninga

Totalt ble det registrert 374 traktorer i årets tolvte måned, en stor nedgang fra desember 2015 men på nivå med 2014. Som nevnt er det Massey Ferugson som kaprer førsteplassen, nesten 10 prosentpoeng foran Valtra og nær det dobbelte av hva John Deere oppnår i markedsandel. New Holland og Fendt følger på fjerde og femte, men felles for de fem øverste merkene er at de alle leverte bedre tall i desember 2015.

Stikk motsatt utvikling ser vi derimot på de fire av de fem øvrige merkene på topp 10, der alle foruten Zetor gjør det bedre enn i 2015. Eksempelvis får Claas, som har opplevd en unormal svak sommer og høst, en liten opptur, og likhet med mange andre konkurrenter blir desembertallene det høyeste merket oppnår i en enkeltmåned i 2016.

For McCormick og JCB er det derimot bekmørke desembertall. For førstnevnte har det nå gått tre måneder uten én eneste registrering, mens for JCB må vi helt tilbake til juni for å finne sist registrerte traktor.

Uendret blant de største

Når det gjelder året under ett, var det ingen spenning om hvilket merke som ville ende på topp. John Deere har til tross for en tilbakegang fortsatt en klar margin ned til Massey Ferguson. Valtra på tredje går i likhet med MF noe fram, både i antall registrerte traktorer og i markedsandel. Pila peker også oppover for New Holland, men ikke i nærheten så mye som Fendt - som leverte et forrykende første halvår - og til slutt endte på hele 9,9 prosent markedsandel.

Case IH går også klart fram, men forhistorien der er at de gikk kraftig tilbake i 2015. Likevel vil vi anta det er god stemning hos både A-K maskiner og Eikmaskin.

Ser vi på hvilke merker som er landets ti største, er de fem øverste som i fjor. Claas faller derimot fra sjette til åttende plass, og dermed rykker både Case IH og Deutz-Fahr forbi. Kubota rykker opp fra ellevte til niende plass, mens McCormick og Zetor deler tiendeplassen.

Enkle traktorer i vekst

Begge de to sistnevnte er på vikende front, og med merker i vekst rett under seg på statistikken, er det ikke sikkert duoen er å finne på topp 10 i 2017. Kinesiske Foton endte nemlig kun tre traktorer bak, etter en framgang på 50 prosent.

Lenger ned på lista finner vi et par gamle øst-europeere, som vi antar forsyner seg av Zetor-kundene. Belarus vokser fra kun én traktor i 2015, til sju i 2016. For Ursus, som nylig fikk ny norsk importør, viser årets summering to nyregistrerte traktorer.

Traktorstatistikken 2016

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober - November - Desember

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2016:

Slik endte traktoråret 2016

Annonse

FK-sjef: – Vi er der vi skal være, på topp

Tiårets nest beste for Massey Ferguson

Importør- og forhandlerskifte til tross - Valtra vokste i 2016

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Gjennomsnittstraktoren har passert 130 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Blå seier i Danmark for sjette året på rad

Valtra fester grepet i falende finsk traktormarked

Stabilt traktorsalg i Frankrike

Eldre statistikk:

Slik endte traktoråret 2014

Slik endte traktoråret 2013

Neste artikkel

Valtra T254 er Årets traktor