Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette er nytt på Claas Arion 500 og 600

Claas presenterer en ny generasjon allround-traktorer.

Foto:Even Kristian Mangerud

En ny generasjon Claas Arion 500 og 600-traktorer ble presentert for første gang på pressevisningen i Harsewinkel Tyskland denne uka. Oppgraderingen av Arion-serien skal være like godt egnet for jordarbeid som for transport- og frontlasteroppgaver på gården, heter det i pressemeldingen fra selskapet.

LES OGSÅ: VIDEO: Traktor har prøvekjørt Claas Arion 550 Cmatic.

Den nye generasjonen har utvidede utstyrsvarianter, flere motorvarianter å velge mellom og en rekke nye funksjoner.

Disse nye funksjonene inkluderer ny terminal, avanserte girfunksjoner, og en nyutviklet fjæring i forakslingen som leverandøren kaller Claas proactiv.

Kan velge mellom tre utstyrsvarianter

Det er tre utstyrsvarianter på den nye generasjonen Arion-500 og 600. Dette er basisutrustningen cis, cis+, og cebis, som er en komfortvariant.

LES OGSÅ: Claas lanserer ny Cebis-utrustning

Alle tre pakkene leveres med powershift-transmisjon, mens pluss og komfortvarianten blir levert med trinnløs giring.

Cis-versjonen har mekanisk betjening og enkel skjerm, plussversjonen har elektronisk betjente eksternventiler og fargeskjerm. Begge variantene er utstyrt med multifunksjonsarmlene med krysspak, samt kjørespak for betjening av transmisjonen.

Komfortversjonen, cebis har derimot en større 12-tommers berøringsskjerm og en multifunksjonsspak som kan betjenes med kun tre fingrer.

LES OGSÅ: Reidar investerte i dekktrykkregulering på sin Claas Arion 550

Sterkere og "svakere" modeller

Effektspekteret hos Arion-serien er utvidet i begge retninger. På Arion 510 får du 125 hestekrefter, og opp til 205 hestekrefter hos Arion 660.

Alle 500-modellene har firesylindret motor, og 600-modellene har sekssylindret motor. På 600-modellene blir tomgangsturtallet automatisk redusert fra 800 til 650 m/min når traktoren står stille. Dette gir mindre motorstøy og man sparer drivstoff, ifølge leverandøren.

Annonse

Alle motorene oppfyller avgasskravene til stage 4.

Nye funksjoner på Arion 500 og 600

- Nye funksjoner på powershift-transmisjonen er cruise controll og smart stopp. Smart stopp-funksjonen fungerer slik at transmisjonen kobles ut automatisk med et kort trykk på bremsepedalen. Man trenger altså ikke bruke kløtsjpedalen.

- Den trinnløse transmisjonen har fått ny programvare.

- Ny forakselfjæring kan leveres på alle modellene. Claas har byttet ut forakselfjæringen fra Carraro med en som Claas har laget selv. Denne har færre smørepunkter og skal være enklere å vedlikeholde.

Ny forakselfjæring laget av Claas. Foto: Even Kristian Mangerud

- Modellene er tilgjengelige med dynamisk styring, slik at traktorføreren kan endre antall rattomdreininger, ved å trykke på en knapp, og tilpasse den aktuelle arbeidssituasjonen.

- Elektronisk parkbrems er standardutstyr. Dersom traktorføreren forlater førersetet uten å sette på parklock, aktiveres parkeringsbremsen for traktoren og eventuelle tilhengerredskap, automatisk.

Når er modellene leveringsklare i Norge?

De nye Arion-modellene vil være leveringsklare i Norge, rundt årsskiftet, ifølge produktsjef Espen Syljuåsen i Norwegian Agro Machinery.

500-modellen vil komme rett før nyttår, og 600 i starten av januar. Først ute er plussmodellen Claas Arion 500 cis+.

Neste artikkel

Lanserer førerløs traktor